2013. június 23.

Nógrádi Népújság XVI. évf. 20. szám 1960. március 9.

4.p.”Ami van az nem művelődési otthon, - ezt vallják a kisterenyei pedagógusok”   -  (b.t.)  -
„A patika szégyenkezve, szinte a föld alá bújt valamikor ebben a községben. Olyan nedves és sötét odúban, amilyenhez mérhetőt keresve is nehezen találhat az ember, pedig a múlt Magyarországában éppenséggel nem voltak ritkák az egészségügy ilyenforma hajlékai.

A falról egész lapokban omlik a salétrom, a talajvíz jóformán a tetőgerendáig kúszik, ha párásabb az idő, s úgy áll ma a ház, mint mementója a régi időknek.

S van itt még néhány mementó a Salgótarjántól alig kőhajintásnyira lévő Kisterenyén. A kupéban utazó társaktól hallom, hogy a művelődési otthon a kastélyhoz tartozó urasági istálló. S még jó, hogy egyáltalán azt magukénak mondhatják a kisterenyei fiatalok, 15 évvel ezelőtt ennyi hely sem jutott, hogy szabad óráikban gondot űzhessenek, szórakozhassanak, tanulhassanak, okosabb emberek szavát leshessék.

Ezek a múlt lehangoló maradványai itt, - nem mai életünk teremtette sem a patikát, sem a ’művelődési’ otthont, de a terenyei emberek igénye ma már sokkal többre vágyik, a termelőszövetkezeti község lakói, s az itt élő bányászok joggal kívánnak részt életük fejlődéséből, kiváltként akkor, ha ennek a kívánságnak anyagi feltételei is vannak.

Ezekről a dolgokról jó volt beszélgetni a napokban Fenyvesi Józseffel, a községi általános iskola  igazgatójával, aki tantestületi társaival rengeteget fáradozik a falu hasznára. Bizony, amiket mond, nem éppen megnyugtatóak. Kisterenye tulajdonképpen két önálló község. Maga a ’hivatalos’ falu és a bányatelepi alakulás, amelynek szinté jónéhány ezer állandó lakója van. Az történt az elmúlt esztendőben, hogy a bányatelepiek az illetékes minisztériumtól 1 millió 800 ezer forintos keretet kaptak művelődési otthon építésére. A község lakói szomorúan vették tudomásul, hogy tovább is a régi istállóba járhatnak kultúrestekre, táncos összejövetelekre, de valakinek eszébe jutott: egyesíteni kellene az anyagi erőket, a vasút, az állami gazdaság, gépállomás, a községi tanács is adhatna a célre , s megépülhetne Kisterenye központjában a korszerű otthon, melyet a község valamennyi lakója magáénak mondhat. A vasút például 800 ezer forintot szán a célra, s a többi szerv sem akart szűkmarkú maradni. Hanem: ami az enyém, az az enyém elve győzött a bányászoknál.

Ők nem közösködnek. A község a nehézipari miniszterhez, Czottner Sándor elvtárshoz fordult támogatásért s az okos javaslat a miniszternél is támogatásra lelt. Hogy a megvalósításból mégsem lett semmi, s hogy miért nem, máig is titok, s az is, ha már központi művelődési otthon nem épült, miért nem észült el a bányászok kultúrháza?

Ezek a fájó kérdései a községben azoknak, akik szívükön viselik a kisterenyei művelődési élet ügyét, főként azokét a pedagógusokét, akik a szövetkezeti községben külön is tenni akarnak a jó cél érdekében.

Az itteni nevelők,  teljes felelőséggel lehet mondani – érzik a kötelességet, amely rájuk a falu új arculatának formálása terén vár. A termelőszövetkezeti elnökképző tanfolyamon pedagógusok voltak az ismertetői számos dolognak. Varga Gáborné számtani alap műveleteket, Smetana Aladár százalék-, Kovács János munkaegység számítással kapcsolatos ismertetőket tartott s a nagyüzemi gazdálkodás jelenét és jövőjét bemutató filmek sem maradtak el a programból.

A kisterenyei tanítók fáradtságot nem ismerő munkája eredményre vezetett, s ma már mind nagyobb számú az előadások iránt érdeklődők tábora.

A kisterenyei pedagógusoknak nincs mit a szemükre vetni. Részt vállaltak a fejlesztési bizottság munkájából, a termelőszövetkezeti dolgozók mellett bányászoknak, üzemi dolgozóknak az időszerű kérdésekről beszélnek, az úttörő csapatot úgy igyekeznek közelebb hozni a termelőszövetkezethez, hogy a gyermekeket kertészeti munkára ösztönzik, amivel a nyári táborozás költségeit biztosítani tudják. Ezen a téren, Kántor János a Vörös október Tsz elnöke igen nagy segítséget ad az iskolásoknak, mert tudja, hogy a nagyüzemi gazdálkodás megszilárdításához a nevelők is jelentős mértékben hozzájárultak.

Fejlődni akar a község minden területen s a kulturális fejlődésnek lelkes segítői a nevelők.

Az az igazság viszont, hogy jelenlegi környezetben kulturált szórakozás megteremtésére lehetőség nincs. A bányász művelődési otthon megépülése az előbbi huzavona után jelenleg a jövő kérdése s a közösségi tanácsnak anyagiak híján legfeljebb az a megoldás kínálkozik, ha a lovarda épületében kisebb átalakításokat végeztet. Új mennyezetre, ajtóra van szükség, ám ez csak pillanatnyilag kisegítő megoldás. Az az épület, amely az egykori uraságnak versenyistállóként jól szolgált, ma már nem jó a kisterenyeiek művelődési otthonául.

Én úgy hiszem, a két községrész: a bányatelep és a terenyei központi település érdekeit egyeztetni lehet s az itteni bányász dolgozók miniszterük tanácsára, nem zárkóznak el, hogy az általuk tervezett otthonnál sokkal különb, az egész falu szórakozására, nevelésére alkalmas művelődési hajlék épülhessen itt is.

Nincs szükségünk kirakatpolitikára. Nem a bányászoknak, - nemcsak a bányászoknak építünk – adunk, amit lehet, ami szocialista gazdálkodásunk erejéből telik, hanem az egész közösségnek.

Még egyszer tehát: nincs szükségünk kirakatpolitikára, arra, hogy Kisterenyén csillogó otthonban szórakozzanak egyesek, amikor a község másik szárnyára még sötét borul, s ha azt kérdik valakitől: hová tartasz szórakozni, - azt a választ halljuk:

-A lóistállóba…”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése